Od kod “pridejo” drva?

Drva se počasi rojevajo v obliki dreves, katera zaradi njihovih tehnološki značilnosti oz. pomanjkljivosti ali pa zgolj trenutne potrebe, posekamo in uporabimo kot kurivo – naredimo iz njih drva. Drevo načeloma raste samo od sebe, da pa dobimo poleno moram postoriti še marsikaj.

Najprej je potrebno dobiti dovoljenje za posek drevesa, kar zaprosimo na Zavodu za gozdove (ZGS) oz. pri območnem revirnem gozdarju. Skupaj z njim se podamo v gozd, kjer potem skupaj odkažemo določena drevesa, ki jih bomo uporabili, da bomo napravili drva. Temu sledijo 3 faze gozdnega dela in še 2 ostali.

Sledi faza, kjer moramo drevesa podreti, obdelati in skrojiti. Danes v večini držav to počnemo s pomočjo motornih žag, v bolj industrijsko usmerjenih državah pa celo s stroji, ki so namenjeni samo temu. Ta faza se imenuje posek.

Ko sekač z motorno žago podre drevo je potrebno hlod tudi spraviti iz gozda, čemur pravimo spravilo. Spravilo največkrat opravimo s pomočjo gozdarskega traktorja in pletenice, katero privežemo na hlod.

Hlod na cesti pa je potrebno transportirati do skladišča, kjer nadalje obdelujemo hlodovino. Tej 3. fazi pravimo transport.

Zadnji fazi lahko rečemo napravljanje drv. Ko imamo hlodovino na skladišču jih začnemo obdelovati z različnimi stroji, ki so namenjeni izdelavi drv (cepljenjerazrezovanje, skladiščenje in sušenje). Po dveh letih sušenja so drva pripravljena na prodajo. Ob naročilu kupca si sledijo natovarjanje, prevoz in na koncu dostava. Kupcu pa le še ostane, da vsako poleno čim bolj učinkovito pokuri.